Örnek Özet Metni
Yabancı Dil Öğrenmek Artık Lüzumsuz Mu?
Giriş/Amaç: Bilgisayar ve yazılım teknolojilerindeki gelişmeler günlük hayatın içerisinde hızla kendine yer bulmaktadır. Sözlük uygulamaları ile başlayan süreç, farklı alanlardaki metinlerin kısa süreler içerisinde farklı dillere çevirisine dek ilerlemiştir. Bizler de çeviri amaçlı kullanılan yapay zeka araçlarını inceleyerek, dil öğrenimi gerekliliğine dair farklı bir bakış açısı sunmayı amaçladık
Tartışma: Elektronik ortamda çeviri amaçlı kullanılan ilk uygulamalar kelimelerin farklı anlamlarını içeren sözlüklerdir. Bu sözlükler içerdikleri dil , kelime sayısı ve değişik alanlardaki kelime içerikleri ile birbirinden ayrılmaktadır. TurEng ücretsiz yazılımı bu sözlükler arasında en geniş içeriğe sahip olanlardan birisidir. Çeviri uygulamaları cümle ve metin çevirilerine imkan tanıyacak şekilde gelişim göstermiştir. Google Translate ile başlayan cümle çevirileri ilk kullanıma girdiğinde başarılı bulunmamakla birlikte, hata bildirimleri ve iyileştirmeler ile yaygınlaşmıştır. Yapay zeka tabanlı çeviri programlarından bir diğeri DeepL uygulamasıdır. Bu uygulama çok farklı dil seçeneklerinde kurallı cümle çevirilerine imkan sağlamaktadır. Çevirinin yanı sıra benzer anlamda daha kaliteli cümle seçenekleri sunan, cümle ve kelime hatalarını düzelten uygulamalar da bulunmaktadır. Çevrilen ifadelerin sese dönüşümü de mümkün kılınmıştır.
Sonuç: Günlük hayatta, iş hayatında ve akademik çalışmalarda yapay zeka uygulamaları farklı dillerde çeviri konusunda oldukça başarılıdır. Bununla birlikte bu uygulamalardan daha yüksek verim alabilmek için yabancı dilin kurallarına aşina olmak gerekmektedir. Diğer bir önemli konu ise yabancı dil öğrenim sürecinin insana kattığı zenginliktir. Yapay zeka uygulamalarının sağladığı kolaylıkları takip etmeyi önermekle birlikte dil öğreniminin lüzumunu koruduğunu da düşünmekteyiz.